wtorek, 24 czerwca 2014

Czas na truskawki.

Truskawka to owoc sezonowy uprawiany od czerwca (wtedy jest jej najwięcej) do sierpnia. Owoc ten to tak naprawdę rodzaj poziomki, bo powstał ze skrzyżowania poziomki chilijskiej i wirginijskiej. O tym, że truskawka jest pyszna i uwielbiają ją prawdopodobnie wszyscy, wiemy doskonale. Co dokładnie kryje się w tym niezwykłym owocu i czy jedzenie go jest zawsze bezpieczne?



Uwaga na alergie
Truskawki nie uczulają tak bardzo jak się powszechnie uważa. Alergie te również nie do końca są związane z samym owocem, ale bardziej z substancjami chemicznymi, z którymi miał on styczność . Na truskawki uczulone są zazwyczaj dzieci, ale często są to alergie, które nie dotyczą już ich w dorosłym życiu. Reakcja alergiczna polega w tym przypadku na odczynach skórnych, czyli pokrzywce, rzadziej po spożyciu truskawek występują biegunki. Truskawek nie powinny spożywać dzieci do końca 1 roku życia, niektórzy lekarze nie zalecają spożywania ich także kobietom karmiącym. Należy pamiętać, że reakcja obronna organizmu wcale nie musi wystąpić po pierwszym kontakcie z owocem, ale później.
Truskawki zawierają także salicylany, także uważać na nie powinny osoby uczulone na te związki (zawarte m.in. w aspirynie). Po spożyciu może wystąpić nie tylko alergia skórna ale także duszności i suchy kaszel. Poza tym w większej ilości owoce te mogą podrażniać ściany jelit, dlatego powinny być spożywane w umiarkowanej ilości przez osoby z nadwrażliwymi jelitami oraz chorobą wrzodową. Unikać ich muszą także chorujący na trzustkę. 
Jednak nie należy dać się zwariować. Przede wszystkim należy pamiętać, aby przed spożyciem umyć dokładnie owoce, to pozwoli na pozbycie się przynajmniej części zanieczyszczeń i uniknięcia przykrych niespodzianek.

Dietetyczna i zdrowa
Truskawka to owoc niskokaloryczny, ponieważ 100 gram (35kcal) zawiera: 0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku. Truskawka jest także bogata w witaminę C (jest jej więcej niż w cytrusach), w 100 g znajduje się 60 mg witaminy C, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy PP, 0,06 mg witaminy B6. 
Wapń i fosfor wpływa na wzmocnienie kości, z kolei żelazo ma właściwości krwiotwórcze. Wysoka zawartość błonnika powoduje, że jedzenie truskawek poprawia perystaltykę jelit, dlatego też przeciwdziała zaparciom. Truskawka, tak jak czosnek i cebula, zawiera w swoim składzie fitocydy, które mają właściwości bakteriobójcze. Zawarta w truskawce fruktoza, cukier, mający niski indeks glikemiczny, nie powoduje nagłego skoku insuliny, dlatego też jedzenie jej jest wskazane nawet dla diabetyków, a także dla osób odchudzających się. Zawarta w truskawkach bromelia, enzym rozkładający białko pokarmowe, także wspomaga zrzucenie wagi, oczywiście jeśli nie jemy ich z bitą śmietaną. Żelazo zawarte w truskawkach jest cennym elementem kobiecej diety, ochroni przed anemią i wzmacnia organizm. Jedzenie truskawek działa na organizm odtruwająco, poprawia wygląd cery.
Moczopędne właściwości truskawek powodują, że są one wskazane dla osób z chorobami wątroby i nerek. Są cennym elementem diety w walce z chorobami reumatycznymi i artretyzmem, obniżają bowiem kwasowość moczu. W medycynie ludowej truskawka, a raczej napary z jej liści były wykorzystywane do leczenia niedokrwistości, kamicy nerkowej oraz anemii. Świeże i ciepłe liście przykładane były do ran i wrzodów, a rozgniecione owoce i sok stosowało się do leczenia egzemy, plam i stanów zapalnych skóry.

Dla serca
Badania potwierdziły, że jedząc truskawki obniżamy poziom cholesterolu we krwi, a także utrudniamy wchłanianie tłuszczu. Ze względu na wspomniany niski indeks glikemiczny zapobiegamy podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Badania dowiodły, że truskawki pobudzają białka chroniące przed cukrzycą oraz chorobami serca, a także poprawiają zdolności antyoksydacyjne krwi.

Truskawki w kosmetyce
Poza tym, że kochamy ich zapach, kosmetyki z wyciągiem z truskawek działają ściągająco, odżywczo i bakteriobójczo na cerę. Jednak nie musimy kupować kosmetyków z wyciągiem z truskawek, ponieważ bardzo łatwo można wykonać je w domu. Wystarczy rozgnieść owoce i połączyć je np. z olejem sojowym, a następnie nałożyć na skórę na ok 20 minut. Maseczki można wykonywać także na bazie jogurtu naturalnego. 
W kosmetyce wykorzystuje się także olej z truskawek, który zawiera cenne antyoksydanty, kwas linolowy oraz linolenowy, a także kwas oleinowy. Olej ten działa odżywczo i natłuszczająco, i wskazany jest szczególnie do skóry przesuszonej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz