Dzisiaj trochę o
wpływie jedzenia na jakość ,a przede wszystkim
na długość życia. Jak powszechnie wiadomo najdłużej żyją
Japończycy. Tradycyjna
kuchnia japońska jest oprócz stylu życia i
czynników genetycznych jednym z czynników warunkujących długość życia. Wg.Wikipedii : Średnia długość życia Japończyka wynosi 81,04 lat, z czego mężczyźni 77,74, a
kobiety 84,51.
Dieta Japończyka jest zdrowa ponieważ składa się z wartościowych produktów.
Bazuje na ryżu, soi, owocach morza, rybach, glonach, wodorostach oraz zielonej herbacie.
Ryż niełuskany jest źródłem błonnika, witamin oraz składników mineralnych. Owoce morza i ryby zawierają jod oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, pozytywnie wpływające na organizm. Zielona herbata zawiera antyoksydanty, opóźniające procesy starzenia. Natomiast glony i wodorosty pełnią funkcję wzbogacającą dietę w jod oraz w błonnik.

Dieta
nie jest jednak jedynym czynnikiem warunkującym długie życie. Do tego dodać by
należało m.in. aktywny styl życia, dużo ruchu oraz harmonię z naturą.
Osobiście uwielbiam sushi i niebawem na blogu podam fajny i nieskomplikowany przepis na samodzielne wykonanie sushi.
Osobiście uwielbiam sushi i niebawem na blogu podam fajny i nieskomplikowany przepis na samodzielne wykonanie sushi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz