Większość facetów kucharzy-amatorów zakłada, że gdy znajdą właściwy przepis, to po prostu nie ma siły - obiad będzie doskonały. Prawda jest taka, że nawet bez przepisu z pięciogwiazdkowej restauracji jesteś w stanie ugotować coś pysznego, używając właściwych, dobrej jakości produktów. Raz po raz eksperymentując, nauczysz się, które składniki współgrają ze sobą, a które podkreślają smak potraw i niebawem… to Ty będziesz układał własne przepisy.
Aby pomóc Ci w tym zgłębianiu kulinarnego świata, stworzyłem listę 25 super produktów, która również jest efektem naszego kuchennego "oświecenia". Zgromadź w domu zapasy, które oszczędzą Ci czasu oraz sprawią, że z człowieka, który wie co gotować, staniesz się człowiekiem, który wie jak gotować.
Mrożona kapusta włoska (jarmuż)
Dlaczego: To zielone warzywo nie zmienia się w papkę, gdy się je zamrozi, a rozmraża się łatwo – wystarczy opłukać liście w durszlaku.
Jak użyć: Dodaj jarmuż do jajecznicy lub podpiecz z krewetkami i marchewką. Możesz go również podsmażyć z kiełbasą, grzybami i białym winem lub dodać do składników pożywnego koktajlu.
Pomidory z puszki
Dlaczego: Smakują świeżo, są soczyste i słodkie. Pomidory w puszkach pokonują te z krzaka przez 10 miesięcy w roku.
Jak użyć: Zrób prosty sos pomidorowy wyciskając pomidory ręcznie do rondla z kawałkiem masła i solą przed gotowaniem na wolnym ogniu.
Ciecierzyca z puszki
Dlaczego: Są twarde, chrupiące i smaczne nawet jedzone prosto z puszki. Możesz je podać w całości, pogniecione lub w formie puree.
Jak użyć: Skrop je oliwą z oliwek i podpiekaj z kalafiorem przyprawionym curry albo zrób z nich puree i zmieszaj z pokruszonym chrupiącym boczkiem.
Mrożone maliny
Dlaczego: Te słodkie kuzynki jeżyn są bardziej aromatyczne niż inne niesezonowe owoce.
Jak użyć: Gotuj maliny na wolnym ogniu z łyżeczką cukru, aby uzyskać polewę do płatków owsianych, jogurtu lub lodów. Ewentualnie zblenduj je zmrożone i masz gotowego shake’a.
Ogórki konserwowe
Dlaczego: Na kanapkę pasują idealnie, ale mogą także dodać troszkę kwasowości innym daniom.
Jak użyć: Wymieszaj pokrojone ogórki z makaronem i sosem serowym przed zapieczeniem. Możesz też wymieszać je z majonezem, pietruszką, pieprzem i sosem z cytryny i stworzyć wspaniały sos tatarski.
Sos rybny
Dlaczego: Dodaje potrawom smaku.
Jak użyć: Dodaj odrobinę do krewetek, hamburgerów z indyka lub Bloody Mary. Użyj go także do dressingu dla sałatki Cezar.
Szynka parmeńska
Dlaczego: Ta wysokiej jakości wędlina o orzechowym smaku spokojnie zastąpi Ci nawet najlepsze salami.
Jak użyć: Na kanapce, rzecz jasna. Możesz też dorzucić kilka kawałków do makaronu, owinąć plasterki wokół melona, duszonych daktyli lub gruszek – masz błyskawiczną przystawkę dla gości.
Gruboziarnista sól morska
Dlaczego: Kilka słonych kryształków da potrawie połysk i chrupkość, których nie powstydziliby się najwięksi szefowie kuchni.
Jak użyć: Posyp nią stek z grilla, pieczonego kurczaka lub dania z makaronu. Spróbuj zaszaleć i dorzuć jej do lodów czekoladowych.
Sos sojowy
Dlaczego: Kolejny sfermentowany płyn, który wielu Twoim daniom smaku słonawego umami.
Jak użyć: Dodaj go do smażonych pieczarek, karmelizowanej cebuli, marynaty do steków albo przypraw nim porcję wołowiny lub wegetariańskie chilli.
Parmezan
Dlaczego: Kostka parmezanu zachowa świeżość dłużej niż parmezan starty. Dodatkowo – smakuje lepiej.
Jak użyć: Zetrzyj go do sosu vinaigrette, puree, na pizzę lub makaron.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Dlaczego: Łatwo znaleźć butelkę oliwy extra virgin w rozsądnej cenie, a korzyści płynące z jej kuchennych właściwości są niewymierne.
Jak użyć: Zmieszaj ją z solą morską, pieprzem i posiekanymi świeżymi ziołami i maczaj w powstałym sosie chleb. Zgnieć trochę czosnku i masz prosty sos do wielu dań.
Boczek
Dlaczego: Pikantne potrawy zyskają dodatkowo dzięki boczkowi i jego dymnemu smakowi.
Jak użyć: Posiekaj kilka pasków i podsmaż, aby wmieszać je do szpinaku, słodkich ziemniaków lub puree albo połącz ze smażoną cebulką i bułką tartą i masz nadzienie do pieczarek.
Masło
Dlaczego: Łagodna kremowość masła czyni go idealnym nośnikiem przypraw.
Jak użyć: Miękkie masło połącz z posiekanymi świeżymi ziołami, ząbkiem czosnku i szczyptą tabasco. Trzymaj w lodówce, aby mieć w zanadrzu dodatek do rozsmarowania na jajkach, stekach lub pieczonym łososiu.
Masło orzechowe
Dlaczego: Jest pyszne i zaskakująco przydatne przy tworzeniu dań w azjatyckim stylu.
Jak użyć: Zmieszaj ¼ szklanki masła orzechowego z 2 łyżkami wody, 1 łyżką miodu, 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżeczką octu ryżowego i pokruszonymi płatkami czerwonej papryki. Używaj jako marynaty.
Jogurt grecki
Dlaczego: Zdrowszy niż śmietana i majonez, jogurt ten jest bogatszy w smaku i bardziej wszechstronny niż jego klasyczny odpowiednik.
Jak użyć: Wymieszaj z natką pietruszki i sokiem z cytryny, aby uzyskać zdrowy i smaczny dip do skrzydełek z kurczaka lub zmieszaj z tabasco i kolendrą i masz wspaniały sos do taco albo chilli.
Tortilla
Dlaczego: Podsmaż mięso i warzywa, a następnie owiń je plackiem tortilla. Prosta uczta.
Jak użyć: Wypełnione tortille ułóż w naczyniu, zalej salsą i na wierzch zetrzyj sera. Właśnie stworzyłeś własne enchiladas.
Pszenica płaskurka
Dlaczego: To zdrowe włoskie ziarno pozostaje twardawe, więc jest idealne do potraw robionych z wyprzedzeniem.
Jak użyć: Dodaj do zupy minestrone lub chili. Zrób sałatkę z ziarnami i grillowanymi grzybami, jarmużem i dynią. Ewentualnie zjedz same ziarna z gulaszem wołowym.
Makaron pełnoziarnisty
Dlaczego: Specyficzny smak będzie idealny do konkretnych w smaku sosów.
Jak użyć: Sardele (anchois) posiekaj i dodaj do oliwy z oliwek ze zgniecionym czosnkiem. Wymieszaj z makaronem i bułką tartą.
Rosół z kurczaka
Dlaczego: Bije na głowę zlepek soli pokrojony w kostkę nazywany szumnie kostką rosołową.
Jak użyć: Do wywaru wrzuć makaron, ryż lub fasolę, aby cieszyć się szybką zupą lub dolej bulion do gulaszu, aby dodać mu smaku (duś go na małym ogniu). Możesz nim także polewać drób.
Chleb wiejski
Dlaczego: A dlatego, że pokrojony i chrupiący jest po prostu pyszny.
Jak użyć: Spraw sobie na śniadanie francuskie tosty albo podpiecz go na patelni grillowej i zrób bruschettę. Ewentualnie zrób z niego pysznego tosta z serem i szynką parmeńską.
Wędzona papryka
Dlaczego: Jak mało co dodadzą hiszpańskiego temperamentu Twoim daniom.
Jak użyć: Dodaj jej do kurczaka przed grillowaniem, posyp pieczoną rybę, ziemniaki lub popcorn. Doda też głębi Twojemu chili.
Sos czosnkowy
Dlaczego: Świetnie zbalansowana czosnkowa nuta z dozą pikanterii.
Jak użyć: Sprawdzi się jako marynata do wieprzowiny albo dip do chicken wingsów.
Musztarda dijon
Dlaczego: Dijon doda kwasowości nawet najbardziej stanowczym w smaku daniom.
Jak użyć: Idealna do kanapki z pieczoną wołowiną.
Salsa
Dlaczego: Jest świeża i pikantna - to idealny sos na wynos.
Jak użyć: Słoik dodaj do rosołu i zaserwuj z pokruszonymi chipsami tortilla by cieszyć się smakiem meksykańskiej zupy w kilka minut. Podsmaż z salsą krewetki i zaserwuj z ryżem i fasolą.
Sos barbecue
Dlaczego: Słodkawy, pikantny, przydymiony - popularny barbecue oferuje szeroką gamę smaków, które zastąpią Ci nawet najlepsze kompozycje przypraw.
Jak użyć: Dodaj kilka kropel do sałatki rzymskiej, burgerów, fasoli, sałatki pico de gallo czy grillowanego kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz