czwartek, 20 lutego 2014

Jak jeść czyli co i z czym.

Nie musisz genetycznie modyfikować jedzenia, aby zyskało większą wartość - wystarczy, że będziesz mądrzej mieszać składniki swoich posiłków. Zobacz, jak łączyć produkty na talerzu, aby szybciej budować mieśnie, skuteczniej spalać tłuszcz, wzmocnić odporność i żyć dłużej.
 Żyjemy w świecie, w którym produkty spożywcze są modyfikowane genetycznie w imię bliżej nieokreślonych korzyści. W dodatku niewiele wiemy o tym, co naprawdę dzieje się w tajnych laboratoriach firm zajmujących się tymi eksperymentami. Tymczasem więc lepiej samodzielnie zająć się modyfikacją swoich posiłków, odpowiednio mieszając nie geny, a produkty z Twojej lodówki. Nie musisz genetycznie modyfikować jedzenia, aby zyskało większą wartość - wystarczy, że będziesz mądrzej mieszać składniki swoich posiłków.
Połączenia bezpiecznie i skutecznie wzbogacą Twoją dietę:

Godz. 9:00 jajka + imbir = śniadanie na mega głód (+ masa mięśniowa) Jako podstawę przyjmij klasyczne śniadanie proteinowe dla sportowców. Zamiast dodawać do niego pieprz lub tabasco, dodaj tylko imbir. Właśnie stworzyłeś samonapędzające się śniadanie, które w natychmiastowym tempie przetransportuje białko i energię do mięśni, aby odżywić je po ośmiogodzinnym stanie posuchy, zwanym również snem. Imbir stymuluje skurcze mięśni w żołądku, co pomaga organizmowi szybciej strawić pożywne białko. Jedzenie jest również skuteczniej transportowane przez układ pokarmowy, przez co czas dotarcia składników spożywczych do mięśni skraca się o połowę i pozwala szybciej wejść na pełne obroty.

Godz. 11:00 ser + słodkie ziemniaki = ochrona przed rakiem (+ energia na cały dzień). Słodkie ziemniaki, zwane również batatami, zawierają dużą ilość karotenu i luteiny, które przeciwdziałają powstawaniu komórek rakowych, a w połączeniu z kostką sera wielkości pudełka zapałek stają się antykancerogenną superbronią w postaci przekąski w środku dnia. Połączenie beta-karotenu i luteiny z kwasami tłuszczowymi powoduje, że organizm przyswaja o 1000% więcej karetonoidów przeciwdziałających powstawaniu komórek rakowych. Słodka wersja ziemniaka ma również o wiele niższy indeks glikemiczny niż jego biała, powszechnie jedzona w naszym kraju wersja, co oznacza, że energia pochodząca z niego uwalnia się dłużej.

Godz. 14:00 tuńczyk + cytryna = budulec masy mięśniowej (+ wzrost odporności) Chude białko dobrze regeneruje mięśnie, kwasy omega-3 zwiększają elastyczność stawów, a niska zawartość tłuszczu chroni przed tyciem. Dodanie do tego soku z cytryny nie tylko poprawi walory smakowe, ale dostarczy organizmowi innego cennego składnika - żelaza. Kwas askorbinowy zawarty w cytrusach przekształca żelazo w bardziej przyswajalną formę, co oznacza, że organizm dostaje o 4,1% więcej tego cennego minerału. Dodatkowe żelazo wpływa na zwiększenie we krwi ilości tlenu, który odżywia mięśnie i mózg, a większa ilość czerwonych krwinek pobudza system immunologiczny.

Godz. 16:30 chleb + masło orzechowe = komplet białek (+ wzrost mięśni). Budowanie mięśni poprzez spożywanie większej ilości białka naraz nie ma sensu. Zamiast tego postaw na uzupełnianie pozostałych składników. Połączenie masła orzechowego z pełnoziarnistym chlebem zawiera taką kombinację aminokwasów, która umożliwia utworzenie "pełnego spektrum" białek, które w dodatku będą przez organizm lepiej przyswojone i w 50% lepiej zsyntezowane. Wszystko to bez dodatkowych kalorii zawartych w pełnym posiłku z zawartością mięsa.

Godz. 19:30 sałata + zielona herbata = spalanie tłuszczu (+ witaminy i składniki odżywcze) Zielona sałata o znikomej zawartości węglowodanów ogranicza odkładanie się zbędnej energii w postaci tłuszczu w czasie nocnego odpoczynku. Naturalne składniki zawarte w zielonej herbacie zwiększają ilość spalanych przez 24 godziny kalorii o 4%. Uważa się, że dieta ma duży wpływ na długowieczność Chińczyków i Japończyków. Tradycyjna dalekowschodnia dieta składa się z ciepłych napojów i zimnych dań - ciepło pochodzące z napojów pomaga w procesie trawienia i zwiększa wchłanianie przez organizm składników odżywczych pochodzących z jedzenia. Możesz więc iść spać syty, a rano obudzisz się szczuplejszy i sprawniejszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz