Jest to stronka dla wszystkich, którzy nie mogą sobie poradzić z nadwagą a chcieliby uzyskać wymarzoną sylwetkę. Jeśli czujecie się mało atrakcyjni a próbowaliście już wszystkich sposobów i nie dało to wymarzonych rezultatów ta stronka jest własnie dla Ciebie ! Dowiesz się tu jak osiągnąć swój wymarzony cel bez używania jakichkolwiek środków farmakologicznych a jedynie naturalnych składników diety plus własna ciężka praca.
piątek, 21 lutego 2014
Kasza jaglana - pogromca tłuszczu.
Odkwasza i oczyszcza organizm, dodaje energii, wzmacnia odporność oraz dostarcza cennych substancji odżywczych – kasza jaglana to bez wątpienia jeden z najwartościowszych produktów naturalnych. Warto wziąć przykład z naszych przodków i wprowadzić ją do jadłospisu. Tym bardziej, że jest nie tylko zdrowa, ale także smaczna. Kaszę jaglaną, zwaną przed wiekami „krupami” lub „jagłami”, uzyskuje się z łuskanych ziaren prosa – najstarszej rośliny uprawianej przez człowieka, o czym świadczą archeologiczne znaleziska z epoki neolitu. Skarbnica krzemu „Jagły” to jedyna kasza wykazująca działanie zasadotwórcze, dzięki czemu może odegrać znaczącą rolę w przywracaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, „zakwaszonego” przez produkty dominujące w naszej diecie, czyli mięso, nabiał, cukier oraz używki – kawę i alkohol. Innym zasługującym na docenienie wyróżnikiem kaszy jaglanej jest wysoka zawartość krzemu. Większość ludzi cierpi na niedobór tego minerału, rzadko występującego w naszych posiłkach. Tymczasem zapewnia on zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci, a także utrzymuje w dobrym stanie naczynia krwionośne, zapobiegając odkładanie się w nich cholesterolu. Krzem pozytywnie wpływa na stawy, ponieważ odgrywa ważną rolę w procesie mineralizacji kości. Zapobiega ich odwapnianiu oraz przyspiesza regenerację po urazach. Kasza jaglana to również skarbnica innych cennych pierwiastków, m.in. żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, odpowiadający m.in. za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach), magnezu (sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy) oraz miedzi (reguluje aktywność wielu enzymów). Pogromca tłuszczu Wśród innych kasz, jaglana wyróżnia się także niezwykle dużą zawartością witamin z grupy B, które wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek. Kasza jaglana dostarcza solidnej dawki „pogromcy tłuszczu”, czyli lecytyny, rozbijającej spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki i zapobiegającej przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie tzw. blaszki miażdżycowej. Lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Wpływa również na pamięć i koncentrację. Kasza jaglana zawiera też antyoksydanty (chronią organizm przed atakiem wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia i zwiększają ryzyko nowotworów) i tryptofan – aminokwas podnoszący poziom serotoniny i pomagający w walce ze stresem. „Jagły” dostarczają pełnowartościowego białka, za to nie zawierają glutenu, dlatego kaszę mogą spożywać osoby wykazujące jego nietolerancję. Zdrowy kleik Kasza jaglana od wieków jest uznawana za świetne remedium na wiele schorzeń. Nasi przodkowie podawali ją osobom przeziębionym czy osłabionym chorobą. Kleik z kaszy jaglanej powinien znaleźć się w diecie ludzi cierpiących z powodu dolegliwości przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych czy nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. „Jagły” to doskonałe źródło energii, co jest efektem wysokiej zawartości skrobi. 100 g kaszy dostarcza organizmowi około 350 kalorii. Produkt ma też dość wysoki indeks glikemiczny (po ugotowaniu wynosi 71), co może niepokoić osoby dbające o linię. Na szczęście kasza – dzięki krzemowi – poprawia przemianę materii i jest lekkostrawna. Poza tym działa oczyszczająco, a także usuwa z organizmu toksyny. Kasza może być bardzo efektywnym posiłkiem śniadaniowym. Wystarczy ugotować ją w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem i dodać trochę bakalii. Smak potrawy warto też wzbogacić smażonymi jabłkami oraz szczyptą cynamonu. Kaszę można również podać na obiad, zamiast ziemniaków lub makaronu. Nadaje się także do farszu w kotletach i gołąbkach albo zagęszczania zup. Pamiętajmy, że produkt przechowywać w hermetycznym pojemniku, w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz