Arbuz
Najwyższa zawartość likopenu - dobry dla prostaty
Likopen - czerwony barwnik roślinny, zawarty również w pomidorach, zalicza się do najlepszych jadalnych środków antynowotworowych. Uchodzi za substancję najskuteczniej neutralizującą szkodliwe wolne rodniki, hamuje wzrost komórek nowotworowych. Szeroko zakrojone badania dowodzą, że mężczyźni spożywający dużo likopenu rzadziej chorują na raka prostaty.
Bonus: Zawarte w nim składniki - zwłaszcza cytrulina - rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, mając podobne działanie do legendarnej już viagry.
Sezon: Uprawia się je na całym świecie, ale główny sezon trwa od maja do września.
Wybór i przechowywanie: Arbuzy powinny być twarde i w porównaniu ze swoimi rozmiarami ciężkie. Postukanie palcem w skórkę dojrzałego arbuza daje głuchy odgłos, spowodowany wysoką zawartością wody. Nie należy kupować arbuzów z pęknięciami i miękkimi miejscami na skórce. Rozcięte arbuzy najlepiej owinąć folią spożywczą i przechowywać w lodówce.
Jak jeść: Tłuszcz wspomaga przyswajanie likopenu. Nie, nie musisz go smarować masłem, ale może by tak sałatkę arbuzową z orzechami?
Jeżyny
Najwyższa zawartość kwasu elagowego - korzystne dla płuc
Organiczny związek chemiczny z grupy polifenoli wzmacnia działanie enzymów, które we wczesnym stadium hamują rozwój raka, szczególnie skutecznie w płucach. Ma on co najmniej 80-krotnie wyższą skuteczność od pozostałych polifenoli o działaniu antyrakowym. Kwas elagowy jest zawarty nawet w dżemie jeżynowym.
Bonus: Pierwiastek śladowy - mangan - chroni skórę przed promieniami słońca.
Sezon: Od sierpnia do października.
Wybór i przechowywanie: Jeżyny źle znoszą upały i długotrwały transport. Myć należy jedynie bardzo zabrudzone owoce, które najlepiej zbierać rano. Są wtedy trwalsze i mają słodszy smak. W chłodnym miejscu można je przechowywać 2-5 dni. Posypane cukrem trzymają się dłużej.
Jak jeść: Jeżyny doskonale urozmaicają smak płatków śniadaniowych lub naturalnych jogurtów.
Brzoskwinie
Najwyższa zawartość luteiny i zeaksantyny - chronią oczy
Oba te związki organiczne korzystnie wpływają na ostrość widzenia. W tak zwanej plamce żółtej w siatkówce oka (miejsce największej ostrości widzenia) luteina i zeaksantyna występują w większych ilościach. Z biegiem lat często ulegają degradacji, co może doprowadzić do całkowitej utraty wzroku.
Bonus: Beta-karoten z brzoskwini wspomaga proces opalania.
Sezon: W Polsce zbiory trwają od lipca do września.
Wybór i przechowywanie: Dojrzała brzoskwinia ugina się lekko pod naciskiem palca. Skórka powinna być nienaruszona i pozbawiona wgnieceń. W temperaturze pokojowej brzoskwinie można przechowywać 3-4 dni, w lodówce maksymalnie 7 dni. Proces dojrzewania da się przyspieszyć, wkładając twardą brzoskwinię do foliowego woreczka.
Jak jeść: Im dokładniej rozdrobnione zostaną ściany komórkowe owocu, tym więcej luteiny i zeaksantyny może wchłonąć organizm. Z brzoskwiń dobrze jest więc przyrządzić shake albo mus do naleśników.
Czarne porzeczki
Najwyższa zawartość antocyjanów - rewelacja dla dróg moczowych
Antocyjany zapobiegają zakażeniom bakteryjnym pęcherza moczowego i nerek. W ten sposób chronią przed bolesnymi, ostrymi stanami zapalnymi pęcherza i infekcjami dróg moczowych.
Bonus: Zawarte w czarnych porzeczkach żelazo zwiększa wytrzymałość - i to nie tylko w sporcie…
Sezon: Zbiory trwają od lipca do września.
Wybór i przechowywanie: Świeże porzeczki powinny być twarde i błyszczące. W takim stanie można je przez 2-3 dni przechowywać w lodówce. Uwaga! Owoce odrywamy od szypułek bezpośrednio przed spożyciem!
Jak jeść: Czarne porzeczki doskonale smakują jako samodzielna przekąska albo dodatek do sałatki owocowej. Ze względu na kwaskowaty smak są chętnie używane do przygotowywania przetworów (konfitur i dżemów). Nie tracą przy tym na wartości, ponieważ antocyjany są odporne na działanie wysokiej temperatury.
Gujawa
Najwyższa zawartość cynku - dobra dla jąder
Pierwiastek śladowy - cynk - jest niezbędny w procesie dojrzewania plemników. Niedobór cynku może być też przyczyną zaburzeń potencji lub niepłodności.
Bonus: Zawarty w gujawie wapń wzmacnia kości i zęby.
Sezon: Gujawy można kupić przez cały rok.
Wybór i przechowywanie: Dojrzała gujawa lekko ugina się pod naciskiem palca. Można ją przez kilka dni przechowywać w lodówce. Niedojrzały owoc lepiej pozostawić w temperaturze pokojowej. Proces dojrzewania przyspieszy włożenie owocu do foliowego woreczka.
Jak jeść: Ponieważ organizm lepiej przyswaja cynk w połączeniu z witaminą C, zaleca się spożywanie gujawy bez żadnych dodatków: 100 g miąższu tego owocu zawiera aż 180 mg wit. C. Do uzupełniania zapasów cynku świetnie nadają się też sałatki i soki z dodatkiem gujawy.
Jabłka
Najwyższa zawartość pektyn - chronią trzustkę
Pektyny to substancje balastowe, wypełniające żołądek i trudne do strawienia. Po posiłku poziom cukru we krwi wzrasta powoli, nie przeciążając trzustki, która nie musi produkować aż tyle insuliny.
Bonus: Wysoka zawartość potasu obniża ciśnienie krwi. Jabłko koniecznie trzeba jeść ze skórką, ponieważ tuż pod nią znajdują się ważne substancje odżywcze.
Sezon: Zbiory jabłek trwają u nas od sierpnia do października.
Wybór i przechowywanie: Sprawdzamy, czy jabłko jest dojrzałe, stukając palcem w okolice ogonka. Jeśli odgłos brzmi głucho, jabłko jest dojrzałe; wysoki dźwięk sygnalizuje przejrzałość. Niedojrzałe jabłka szybko „dochodzą” w temperaturze pokojowej.
Jak jeść: Warto wypróbować sałatkę Waldorf (jabłka, seler, orzechy).
Wiśnie
Najwyższa zawartość kwercetyny - chronią serce
Należąca do grupy flawonoidów kwercetyna wyłapuje agresywne substancje, chroniąc w ten sposób komórki i tkanki przed uszkodzeniem. Ten związek organiczny, zawarty oprócz tego także w czereśniach, cebuli, jabłkach i w skórkach winogron, obniża ryzyko chorób serca i udarów.
Bonus: Węglowodany sprzyjają sukcesom w sporcie.
Sezon: Zbiory trwają głównie w lipcu i sierpniu.
Wybór i przechowywanie: Kupować należy wyłącznie jędrne, dojrzałe owoce. Zerwane wiśnie już nie dojrzewają. Ogonki nie mogą być zeschnięte. W chłodnym miejscu wiśnie można przechowywać 4-5 dni.
Jak jeść: Prosto z drzewa albo przeznaczyć na przetwory, ponieważ kwercetyna jest odporna na działanie wysokiej temperatury. Wiśnie genialnie smakują z budyniem, twarożkiem i jogurtem. A także z alkoholem w postaci domowej nalewki.
Grejpfruty
Najwyższa zawartość narynginy - poprawiają trawienie
Należąca do grupy flawonoidów naryngina nadaje owocom cytrusowym charakterystyczny smak. Neutralizuje działanie alkoholu, zapobiegając tworzeniu się wrzodów żołądka. Sok grejpfrutowy pobudza trawienie i zapewnia spokojny sen.
Bonus: Duża dawka witaminy C wzmacnia układ odpornościowy.
Sezon: Grejpfruty można kupić przez cały rok.
Wybór i przechowywanie: Skórka grejpfruta powinna błyszczeć. Niewielkie uszkodzenia i stwardniałe miejsca są nieszkodliwe. Niedojrzałe owoce szybko dojrzewają w ogrzewanych pomieszczeniach. Dojrzałe grejpfruty można przechowywać w temperaturze pokojowej 8-15 dni.
Jak jeść: Wybierać łyżeczką, pić sok. Grillowane grejpfruty stanowią świetny dodatek do pikantnych potraw z drobiu i wieprzowiny.
Banany
Najwyższa zawartość inuliny - dobre dla jelita grubego
Inulina to materiał zapasowy z grupy węglowodanów, który przechodzi przez żołądek i jelito cienkie niemal nieprzetworzony i w takiej postaci trafia do jelita grubego. Tam służy za pożywkę dla bakterii jelitowych, które mogą się intensywniej rozmnażać i chronić organizm przed infekcjami jelit.
Bonus: Zawarty w bananach magnez koi nerwy i działa przeciwkurczowo.
Sezon: Zbiory trwają cały rok.
Wybór i przechowywanie: W pełni dojrzałe banany mają lekko błyszczącą skórkę. W temperaturze pokojowej można je przechowywać 2-3 dni.
Jak jeść: Doskonale smakują w każdej postaci: smażone, pieczone, surowe, nie tracąc przy tym swoich zbawiennych możliwości.
Awokado
Najwyższa zawartość fitosteryn - chroni naczynia krwionośne
Przez swoje bliskie pokrewieństwo z występującym u zwierząt cholesterolem fitosteryny zapobiegają wchłanianiu cholesterolu z pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Sprzyjają zatem obniżeniu poziomu cholesterolu i chronią naczynia krwionośne przed tworzeniem się zatorów. Podstawową fitosteryną w awokado jest lekkostrawny sitosterol, zawierający enzymy przyspieszające spalanie tłuszczu.
Bonus: Witamina E opóźnia starzenie się komórek.
Sezon: Zbiory trwają cały rok.
Wybór i przechowywanie: Awokado smakuje tylko wtedy, gdy jest dojrzałe. Wybierać należy niezbyt twarde owoce, pozbawione ciemnych plam, uginające się lekko pod naciskiem palca.
Jak jeść: Miąższ awokado łatwo się rozgniata. Przyprawić solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i użyć do posmarowania chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz